Partner login

Passion for fliselægning og ligestilling

Snickers Workwear - Danmark

Julia Schaffer Flemk er fliselægger og passioneret fortaler for lige muligheder i byggebranchen. Denne kamp har ført til, at hun har modtaget legater, hvilket har givet opmærksomhed i medierne og ført til mere arbejde.

FORRETNING OG LIGE MULIGHEDER

”Spørgsmålet om lige muligheder i byggebranchen bliver stadig mest ved snakken. Selv i dag forlader kvinder deres job, fordi de ikke kan klare den usunde machokultur – som forresten også er helt uacceptabel. Mit kald og meningen med min virksomhed er at få kvinderne til at interessere sig mere for byggefagene, fordi jeg ved, at deres indtræden i byggebranchen automatisk vil forbedre holdninger internt i virksomhederne og den måde, kundeforholdet håndteres på,” siger Julia.

Artikel Julie Schaffer Flemk - passion for fliselægning og ligestilling

når du siger, at machokulturen er helt uacceptabel, hvad mener du så?

At være bygningshåndværker er hårdt arbejde både for mænd og kvinder. Din krop udsættes for hård belastning, når du skal bære tunge sække hen over byggepladsen og op ad trapper i bygninger, hvor der ikke er nogen elevatorer. Men nogle gange er disse belastninger større, end de behøver at være.

Hvad mener du?

Fyrene lærer den allerførste dag, at de skal vise, hvilket stof de er gjort af. De pukler løs, indtil deres rygge ikke kan klare mere. De ønsker ikke at fremstå svage eller forsinke arbejdet. Som et resultat heraf, bærer de rundt på alt for tunge genstande og gider ikke at bruge beskyttelsesudstyr. Og denne adfærd påvirker os alle.

Specielt til kvinder, Julia Schaffer Flemk

Hvordan?

Da jeg begyndte at arbejde som fliselægger, vejede jeg 47 kilo, og de sække, jeg bar rundt på, vejede 25 kilo. En af mine kolleger dengang – en ret stor fyr – bar en sæk over hver skulder og mente, at jeg skulle gøre det samme, hvis jeg skulle være fliselægger. Jeg gjorde, som han sagde, og det resulterede i, at jeg nu vil have problemer med min ryg og mine knæ resten af livet. Målet med min virksomhed, og det faktum, at jeg taler i medierne om machokulturen som et skadeligt fænomen, er at forhindre andre mennesker i at lave de samme unødvendige
fejl, som jeg gjorde.

ansætter du kun kvinder?

Alle, der har den rette holdning, er velkomne til at arbejde for mig. Køn, nationalitet og seksuel orientering – det betyder ingenting for mig.

Tøj til specielt til kvinder - har Julia Schaffer Flemk

vil du sige, at de fleste byggefirmaer er åbne for tanken om at ansætte kvinder i dag?

Mange siger – officielt – at de gerne vil ansætte flere kvinder, men de er ikke indstillet på at ændre noget. Såsom at bestille tøj i den rigtige størrelse for bare at nævne et eksempel. ”Håndværkere, der anvender arbejdstøj, der er for stort, har svært ved at lave et ordentligt stykke arbejde.” Arbejdstøj, der passer kvinder, er en vigtig markør og måske det første skridt i retningen af reelt at åbne industrien for kvinder.

Vandt Isabelle stipendiet i 2015

Juryens udtalelset:

“Med sit mod, sin fandenivoldskhed og ufortrødne energi er vinderen af prisen Isabelle stipendiet 2015 et lysende eksempel på en kvinde, der er i gang med at ændre byggebranchen til det bedre. Med sit firma, Julias Plattsättning & Bygg, demonstrerer hun håndværk af høj kvalitet, ansvarlig rekruttering og bevidst netværksopbygning, og på denne måde giver hun inspiration til kvinder, som er eller ønsker at være aktive håndværkere."

Denne pris til en værdi af SEK 20.000 er Sveriges første stipendium til kvindelige håndværkere og tildeles af den almennyttige organisation Rättviseförmedlingen og Isabelle McAllister i fællesskab.

hvordan er markedet?

Mange producenter er vågnet op. I dag fås tøj og beskyttelsesudstyr i mindre og tilpassede størrelser, og der er nu sække på både 10 og 15 kg. Der findes sågar arbejdsbukser til gravide kvinder. Nu skal bygningshåndværkere og byggebranchen bare overtales til at anvende det bredere sortiment.

Julia Schaffer Flemk i Snickers Workwear arbejdstøj

hvad skete der, da du hjælp med at udtænke en ny serie med arbejdstøj til Snickers Workwear?

Malin Enoksson, der er produktudvikler hos Snickers, indkaldte ca. 10 kvinder med forskellige professionelle profiler indenfor byggebranchen til møde. Vi brugte en aften på at finde frem til, hvad vi mente var de vigtigste emner. Benlængde, hoftestørrelse og skulderbredde var nogle af topscorerne.

Kvinder, der arbejder inden for byggeriet, er generelt mere bredskuldrede end den gennemsnitlige kvinde. Kvinder har ofte bredere hofter end mænd, hvilket tit betyder, at vi skal gå en størrelse op, når vi køber ting fra herresortimentet. Benene ender så med at være alt for lange, og knæpuderne havner på det helt forkerte sted. Hvis du bliver nødt til at smøge buksebenene op, ender spåner og andet affald med at blive fanget i opsmøget, og det ødelægger fuldstændig din vaskemaskine.

fortæl os hvad du synes og de nye bukser?

For første gang nogensinde sidder mine knæpuder på det helt rigtige sted. Den gennemsnitlige fliselægger bevæger sig ret meget rundt, kravler op på stiger eller lægger sig på knæ. Måske 100 gange om dagen. I gamle dage blev jeg nødt til at trække mine bukser op, hver gang jeg skulle ned på knæ. Nu kan jeg koncentrere mig om mit arbejde i stedet for.

De nye damebukser fra Snickers Workwear

Hvad med softshell jakken?

Selvom man har et lille bryst, føles jakker, der er designet til mandekroppen, ofte stramme hen over ryggen. Og det samme gælder alle de reklame T-shirts, du får. Jeg hiver altid min tæppekniv frem og skærer en slids i nakken, så den ikke er for stram. Men det kan du ikke gøre med en jakke. Efter vi fik mulighed for at komme med vores mening, passer den nye Snickers jakke perfekt over ryggen. Med et tilpasset design og ærmer i den rigtige længe og bredde, har jeg nu fuld bevægelsesfrihed.

Dame softshell jakke fra Snickers Workwear

Hvordan havnede du i byggebranchen?

Da jeg var lille, besluttede jeg mig for, at jeg ville være tømrer. Jeg voksede op på landet, hvor vi ikke havde TV, og jeg var ikke forkælet med gadgets. Det meste af tiden løb min fætter og jeg uden for og byggede huler i træerne, hvor vi rent faktisk tilbragte hele somre.

tilbragte du din tid i hulen med at drømme om at være iværksætter?

Nej, jeg turde slet ikke drømme om at starte min egen virksomhed. Det havde jeg ikke nok selvtillid til. Men efter 10 år som ansat følte jeg, at jeg blev nødt til at gøre noget for at ændre holdningerne. Jeg tænkte, at al den machosnak for alvor startede i skolen. Vores pensum siger endda, at studerende skal modtage undervisning i erhvervskultur – ha, ha!

Derfor startede jeg med at læse for at blive underviser inden for byggeri og anlæg på universitetet. Men da jeg endelig var færdig med at læse, havde jeg fået ny selvtillid og følte, at jeg burde starte mit eget firma. Og det har jeg ikke fortrudt et øjeblik siden.”

Profil Julia Schaffer Flemk

Størrelse: 36
Alder: 33
Familie: Samlevende
Bopæl: Huddinge, Stockholm.
Profession: Fliselægger
Arbejdsplads: Driver virksomheden Julias Plattsättning & Bygg, der primært ansætter kvinder og hyrer kvindelige underentreprenører..
Yndlingstøj: 6701 AllroundWork, arbejdsbukser, naturligvis!

Udforsk mere ↓

Bukser til kvinder med suveræn pasform

Vær klar til det hele. Moderne dame arbejdsbukser med suveræn pasform, robust komfort og avanceret funktionalitet.

6701 AllroundWork, damebuks+ med hylsterlommer

Spørg os