Partner login

Sans for detaljer - mød OL skiløberen der blev snedker

Snickers Workwear - Danmark

Den schweiziske sportsmand Marc Iselin har været vild med skiløb, siden han blev født, og han har deltaget i både OL og World Cup. I dag driver han sit eget ski-, snowboard- og møbelværksted i Dietikon lige uden for Zürich i Schweiz.

Hvordan kom du i gang med vintersport?

Begge mine forældre er skilærere. Så jeg lærte at stå på ski, før jeg startede i skole. Det var tydeligt, at jeg havde talent, og snart havde jeg vundet flere regionale skiløb i min aldersklasse. På den måde kom jeg på ZSV-holdet (Zürichs skiforbund).

Hvis jeg vil arbejde som professionel, må jeg have det rigtige udstyr.

Hvad skete der så?

I 1990, da jeg var omkring ti, blev jeg virkelig interesseret i snowboards. Der fandt jeg min sande interesse. Efter årtusindskiftet satte jeg skiene til side for at fokusere på min næste karriere. Jeg uddannede mig i snedkeri og møbelsnedkeri.

Vendte du tilbage til vintersporten?

Det varede ikke længe, før jeg var tilbage på pisten. Jeg var så optaget af snowboarding, at jeg begyndte at træne til løb igen kort efter 2002. Jeg fik succes med det samme. Så efter blot to år deltog jeg i World Cup’en i vinteren 2004/2005. Jeg kom på vinderskamlen to gange det år og flere gange senere. Jeg blev schweizisk mester tre gange. Jeg trænede endda til OL.

Hvad har været dit største sportsresultat?

I 2010 repræsenterede jeg Schweiz i Vinter-OL i Vancouver. Det bringer gode minder. Det var en hård konkurrence og højdepunktet i min sportslige karriere. Og alligevel var det også slutningen.

Hvem har været dine bedste støtter på vejen til sportslig succes?

Det må være Günter Wiesmann. Han havde 50 års erfaring med at designe løbsski og støttede mig altid ved mine løb. Fra vintersæsonen 2007/2008 og frem designede og byggede vi snowboards sammen. Det gav mig mulighed for at bruge mine praktiske evner som snedker. Med sin store erfaring havde Günter ansvaret for, at vores produkter blev designet og fremstillet, så de opfyldte de højeste standarder. Jeg lærte meget af ham i den tid.

Hvem blev disse snowboards fremstillet til?

Efter et par forsøg var disse snowboards så gode, at jeg brugte dem i mine egne løb. Det var grunden til, at jeg fik så stor succes. Jeg kunne lave snowboards, der var perfekt designet til både mine behov og kravene i hvert eneste løb.

Hvad skete der efter, at du vendte tilbage til vintersporten?

Da Günther Wiesmann i 2011 nærmede sig pensionsalderen, bad han mig om at overtage hans ski- og snowboardværksted. Det takkede jeg naturligvis med glæde ja til. Sammen med en snedkerspecialist udviklede jeg det til det ski- og snowboard specialværksted, dét er i dag.

Hvem er kunderne i dit sportsudstyrs- og snedkerværksted i dag?

De fleste, der er interesserede i mine ski og snowboards, er meget erfarne ski-og snowboardløbere. Alle mine kunder er på udkig efter noget helt specielt. Alle, der kommer til os, vil have ski eller snowboards, der er perfekt designet til deres egne evner og egen stil. Jeg har også mange ski- og snowboardlærere, der kommer til mig for at få deres egne helt unikke snowboards.

Hvor stor betyning har specialtilpasning?


Valget af den rigtige form og det rigtige materiale er afgørende for, hvordan snowboardet reagerer. Snowboardets udseende er bare en lille del af det. Når det er sagt, har alle mine specialtilpassede ski og snowboards også et skræddersyet og markant udseende.

Hvordan kan det sammenlignes med de møbler, du laver?

Det er det samme. Alle, jeg laver ski til, vil også have et hjem med unikt design. Hvis ski- og snowboardløbere kommer ind på værkstedet og får øje på skræddersyede møbler, ender de som regel med at bestille møbler sammen med sportsudstyret. Vi samarbejder allerede og har den gensidige glæde ved førsteklasses design tilfælles, og det betyder, at vi også arbejder godt sammen om at skabe flotte specialmøbler.

Hvilke trin indgår i fremstilling af ski og snowboards?

Det første trin består i at konstruere kernen vha. flere lag træ. Det skal gøres sådan, at den kan tilpasses den fremtidige løbers krav og evner. Det er grunden til, at jeg bruger et CAD system. Jeg designer træ vangerne og snowboardene ved hjælp af moderne CNC maskiner. Derefter foretager jeg den sidste finpudsning manuelt. Til sidst dækkes kernen med glas, aramid, kulfiber, titansurt salt og syntetisk harpiks. Toplaget indlejres i dette for at give skien eller snowboardet et markant udseende. Så mangler jeg bare at sætte metalkanterne på og naturligvis skrue bindingerne fast, så de passer til løberens fysik.

Hvad er du især opmærksom på, når du konstruerer ski og snowboards?

For mig står den berømte schweiziske præcision øverst på listen. Alt skal passe perfekt sammen og omhyggeligt tilpasses de relevante specifikationer. Man må aldrig gå på kompromis.

Jeg kan se, at du er iført Snickers Workwear i atelieret og på værkstedet. Er der en speciel grund til det?


Efter min erfaring må man heller ikke gå på kompromis, når det gælder valg af arbejdstøj. Hvis jeg vil arbejde som professionel, må jeg have det rigtige udstyr. Det samme gælder for vintersport. Hvis jeg bruger amatøragtigt, utilstrækkeligt udstyr, vinder jeg aldrig et løb. Uanset om det drejer sig om ski, snowboards eller tøj, skal det hele passe godt og sikre de helt rigtige forhold, så man kan fokusere al sin energi på sin præstation.

Det samme gælder arbejdet i atelieret. Tøjet fra Snickers Workwear passer perfekt. Bukserne gør det muligt at bevæge sig frit og knæle for at arbejde. Lommerne til knæpuderne er indbyggede, så knæpuderne ikke flytter sig. Der er store lommer i jakkerne og bukserne, så man altid har værktøjet lige ved hånden – knive, båndmål, blyant, notesblok. Lommerne har det rigtige snit og den rigtige størrelse, så tingene ikke falder ud.

Hvis jeg vil arbejde som professionel, må jeg have det rigtige udstyr.

Materialerne er omhyggeligt udvalgt, så man ikke sveder, når man udfører anstrengende arbejde. Og der er endnu en ting, som virkelig skiller sig ud. Tøjet fra Snickers Workwear har en så unik stil, at bukserne og jakkerne ikke ligner arbejdstøj. Det betyder, at jeg også kan bruge det i fritiden, når jeg for eksempel leger med mine børn eller laver havearbejde.

Udforsk mere ↓

Fleksible arbejdsbukser

Lette arbejdsbukser i High-Tech body-mapped design for ekstrem arbejdskomfort og fleksibilitet. Kombination af ventileret stretch materiale med Cordura® forstærkninger og en række lommer for fremragende bevægelsesfrihed og funktionalitet.

6903 FlexiWork, arbejdsbuks+

Varm fleece hættetrøje

Moderne hættetrøje i mesh fleece for øget åndbarhed og et råt, moderne look. Forsynet med børstet inderside for isolering og en vandafvisende brystlomme med lynlås.

8041 FlexiWork, fleece hættetrøje

Efterår/vinter - 18

Stretch, vandtæthed og specielt til kvinder er overskrifterne i denne sæsons magasin. Tjek vores nyheder for efteråret/vinter -18 og bliv klar til det skiftende vejr. Hent magasinet hos din lokale forhandler eller se det online her.

Browse vores magasin

Spørg os