Partner login

Bærbar teknologi reducerer arbejdsrelaterede skader

Snickers Workwear - Danmark

Kan arbejdstøj reducerer arbejdsskader? Det tror vi, og derfor deltager vi i det svenske forskningsprojekt "Intelligente tekstiler for et bæredygtigt arbejdsliv", der har til formål at bidrage til at forebygge arbejdsskader ved at udvikle smart arbejdstøj med integreret bærbar teknologi.

historik i at udforske nye teknikker

Snickers Workwear har historisk set altid udforsket nye teknikker indenfor arbejdstøj og stræber altid efter at skubbe grænserne for avanceret design, der er forenet med overlegen funktionalitet, komfort, beskyttelse og holdbarhed. Ny teknologi, som bærbar teknologi, åbner op for nye muligheder, der kan forbedre hverdagene for hårdtarbejdende håndværkere.

6 ud 10 oplever smerte eller fysisk ubehag på arbejdet

En undersøgelse gennemført i 2017 af det svenske forbrugerforskningsinstitut (SIFO) viste, at seks ud af ti svenske håndværkere oplever fysisk ubehag eller smerter som følge af deres arbejde. Heraf oplever næsten halvdelen smerter i nakke og skuldre, og en ud af tre oplever smerter i hænderne.

”Undersøgelsen fra SIFO viser med al tydelighed, at der er et behov for at finde smartere løsninger
og nye måder at arbejde på. Vores fokus har været at forebygge arbejdsrelaterede skader ved at udvikle bedre arbejdstøj til håndværkere. Vi arbejder nu løbende på at inkorporere teknologi og IoT-løsninger i vores arbejdstøj”, siger Jenny Falk, projektleder hos Snickers Workwear.

"Vores fokus har været at forebygge arbejdsrelaterede skader gennem bedre arbejdtøj til håndværkere".

statsfinansieret projekt

Forskningsprojektet "Intelligente tekstiler for bæredygtigt arbejdsliv" har til formål at udvikle smart arbejdstøj ved at integrere bærbar teknologi. Projektet er delvis finansieret af vinnova, Sveriges svenske innovationsagentur.

Blandt deltagerne i projektet er Scania CV AB, Volvo Trucks, Volvo Cars, Royal Institute of Technology (KTH) og Karolinska Institutet. Det fælles langsigtede mål er at forebygge arbejdsrelaterede skader ved at udvikle arbejdstøj, som måler, analyserer og visualiserer brugerens hjertefrekvens, muskelaktivitet, kropsholdning og bevægelser samt ekstra belastninger.

tidligere test med 100 håndværkere

Allerede i 2016 gennemførte Snickers Workwear en test, hvor 100 håndværkere fordelt på fem lande arbejdede i bukser med bærbar teknologi med det formål at måle deres ydeevne. . Læs om testen her.

”Vores tests ændrede ikke blot vores syn på teknologiske løsninger. Testpersonerne selv kunne pludselig se sort på hvidt, at de belastede deres knæ for meget eller brugte for stor kraft til en opgave. Det er en ideel måde at udfordre den desværre alt for udbredte holdning om, at ”det sker ikke for mig”, siger Jenny Falk, projektleder.

Nye TESTS med to prototyper

Der er igangsat tests af to prototypeprodukter hos Scania i Södertälje i Sverige: en handske, som måler håndens kraft og vinkel, og en T-shirt med sensorer, som registrerer ryggens vinkel. Begge produkter leverer konkrete måleværdier til et system, som brugeren kan benytte til at korrigere sin arbejdsteknik.

Formålet med projektet er at reducere sygefraværet for arbejdsrelaterede skader med 10% indenfor fem år efter lanceringen af det færdige produkt.

Publiceret 06 april 2018.

Spørg os