Beskyttelsesbeklædning med elektrostatiske egenskaber

EN 1149-5 iconEN 1149-5

EN 1149-5 specificerer, hvilke materiale- og konstruktionsmæssige krav der stilles til beskyttelsestøj med elektrostatiske egenskaber. Dette beskyttelsestøj er designet til at undgå risikoen for opflamning/elektrisk udladning (gnistdannelse), når for eksempel en albue eller et knæ strejfer en væg eller en lignende overflade/genstand. Dette er absolut nødvendigt, når man arbejder med brændbare materialer som gas og benzin.

Materialets ydeevne er baseret på dets overflademodstand, elektriske modstand og ladningshenfald. For at være fuldt beskyttet skal alle materialer, der ikke overholder kravene, og ledende dele (lynlåse m.m.) være helt dækket. Hertil kommer, at brugeren skal være korrekt jordet ved at bære sko, der sørger for at aflade statisk elektricitet til jorden.

BEMÆRK! Certificering i henhold til EN 1149-5 er ikke tilstrækkelig ved arbejde, der involverer finelektronik og lignende følsom elektronik (mikrochips, printkort, samling af mobiltelefoner osv.). Til denne type arbejde kræves beskyttelsestøj, som er certificeret i henhold til EN 61340.