
Interview
Gustav Ovland
At bygge et nyt hjem, ud fra et, der allerede eksisterer.
Interview
Gustav Ovland
Da Gustav faldt over en forladt kartoffelstivelsesfabrik på hjemmesiden for en svensk ejendomsmægler, vidste han straks, at han ville blive den næste ejer. Uden at lade sig skræmme af billeder af et faldefærdigt hus, en tilgroet grund og en fabriksbygning uden tag var Gustav instinktivt klar over ejendommens postindustrielle potentiale. Dette var hans chance for at skabe det personlige rum, han altid havde ønsket at leve i.
Som iværksætter i hotel- og restaurationsbranchen er det ikke ukendt for Gustav at designe og opbygge helt specielle miljøer. Fra restauranter til hoteller, han har lavet det hele. Så da han begyndte sit seneste projekt med det meget passende navn "The Starch Factory" - "Stivelsesfabrikken", havde han en klar vision om, hvad han ønskede at gøre. Skabe værelser i lokaler, blande det gamle med det nye, og det moderne med det rustikke.
Selve fabrikken er fra slutningen af 1800-tallet, huset fra begyndelsen af 1930'erne, og begge har været forladt i mere end 70 år. Det betød, at der var en masse historie at tage højde for. Gustav brugte de første seks måneder af projektet med metodisk at gennemgå og organisere genstandene på ejendommen. Han samlede stabler af gamle mursten, tagsten og bjælker og katalogiserede undervejs omhyggeligt rustne jernbeslag og værktøj, vintage elkomponenter og alt muligt andet, der var en del af ejendommens store inventar.
Det næste praktiske skridt i projektet siger meget om Gustavs store interesser. Efter at have ryddet ud i den gamle fabriksbygning begyndte han straks at omdanne den til en haveoase. Han fældede seks af de ni træer, der voksede inden for de tagløse fabriksvægge, og erstattede dem med bede med urter, krydderier og grøntsager. Gustav byggede også et udekøkken og en udendørs spiseplads og fik dermed et helt unikt rum med plads til gæster og socialt samvær.
Igennem hele projektet har Gustavs ledestjerne været, at uanset hvad han bygger eller skaber, så skal alt føles, som om det altid har været der. Også når det er helt nyt. Det er en blanding af én del bæredygtighed, to dele æstetik og et strejf af sydsvensk iværksætteri.
Gustav kan godt lide at fortælle en historie, der sætter billeder på den filosofi, som han går efter. En nabo og professionel murer hjalp Gustav med at bygge en ny mur af gamle kalksten. Men i modsætning til hvad hans nabo foreslog, insisterede Gustav på, at de slidte sider af murstenene med kanter slået af skulle vende udad. Det er det, der giver muren en helt særegen karakter. Sammenholdt med at de brugte cementmørtel i stedet for sædvanlig mørtel, endte den mur, de opførte, med virkelig at se ud og føles, som om den altid havde været der.
Indtil videre har der været mere end 50 venner, naboer og fagfolk - alle arbejder som et team for at bringe The Starch Factory til live. Alle har bidraget med deres særlige ekspertise, ikke kun om at restaurere gamle bygninger med genbrugsmaterialer, men også om vigtigheden af at vælge de rigtige materialer og bruge målrettet designede værktøjer.
For Gustav har det været en givende læringskurve. Han havde for eksempel et par ubestemmelige arbejdsbukser på den første uge, hvor han gik og rodede på fabrikken. Og det blev lektion nummer 1. Man kan ikke skyde genvej, når det handler om værktøj, materialer eller håndværk. Gustav ville ikke have været i stand til at gøre, hvad han har gjort i The Starch Factory, uden den slidstyrke og funktionalitet hans Snickers arbejdstøj giver ham.
STED: Härnestad, Sverige
JOB: Iværksætter
FAMILIE: Boris, en italiensk Mastiff
SOCIAL: @starkelsefabrikenh